Рокитнівський професійний ліцей
запрошує на навчання за такими спеціальностями

На базі 11 класів

№ П.П. Назва професій Тривалiсть
1

Кухар. Кондитер

1 рік
2

Лісник. Єгер

1 рік

Підвищення кваліфікації, перепідготовка та інше

№ П.П. Назва професій Тривалiсть Вартість Вид професійної підготовки

Прийом громадян до Рокитнівського професійного ліцею здійснюється для здобуття професій за освітньо-кваліфікаційним рівнем: кваліфікований робітник.

Професії

Код ДК

5122. 7412

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Кухар. Кондитер

Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Кухар – це в першу чергу творець. Творець  прекрасного, смачного, привабливого.

На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Багато кому здається, що професія – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай — чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кухарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально.  Від нашої роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров’я практично всіх  людей.

Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє  особливою рухливістю рук і пальців.  На стіл страву кухар  подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.

Професію кондитера часто порівнюють з працею художника. І це дійсно так, це вміння творчо поєднувати смак, запах і форму. Він готує кондитерські вироби, креми, начинки, помадки, цукерки, рулети, печиво вищого ґатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Всі вони гарно оздоблені і, звичайно, смачні та поживні.

Професія кондитера – широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення,  творчого пошуку.

Кондитер повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних тортів і тістечок;
  • технологію приготування різних видів тіста (пісочного, бісквітного, заварного, слойоного);
  • засоби і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка;
  • засоби і техніку складання малюнка;
  • види сировини, які використовується для виготовлення кондитерських виробів;
  • оформлення виробів кремом, марципановою масою, шоколадом, фруктами і горіхами;
  • асортимент виробів, рецептури і режими їхнього готування, види сировини і засоби її переробки, засоби обробки кондитерських виробів;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Це саме та професія, яка буде затребуваною на ринку праці.

Код ДК

7122. 7133

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Муляр. Пічник. Штукатур

Праця будівельника – вічна. Без неї не обходилось жодне суспільство впродовж усієї історії людства. Саме від цих спеціалістів нині залежить чи ставатимуть наші міста та села привабливішими.

Муляр – це робітник, що бере участь у зведенні і ремонті житлових будинків, мостів, промислових і інших споруджень із природних і штучних будівельних матеріалів. Муляр робить кладку несучих стін, фундаменту арок, зводів, колон, бере участь в установці віконних і дверних коробок, робить конопатку і заливання швів у збірних залізобетонних конструкціях.

Муляр повинен знати:

  • гідроізоляційні матеріали, що застосовують для ізоляції фундаментів та стін;
  •  прості системи кладки і перев’язки швів;
  • правила роботи ручним та електричним інструментом;
  •  вимоги до якості цегляної кладки та збірних залізобетонних конструкцій, що монтуються;
  • правила техніки безпеки;
  • прийоми передачі сигналів, команд крановику;
  • основні властивості природних і штучних будівельних матеріалів і розчинів;
  • технологію зведення і монтажу частин будинку;
  • призначення, пристрій, правила експлуатації інвентарю, інструментів, пристосувань, використовуваних при виконанні робіт із кладки і ремонту кам’яних конструкцій будинків і споруджень.

Пічник – це робітник який на об’єктах будівельних і ремонтних організацій кладе печі, труби, вогнища різного призначення. Він готує розчини з глини, облаштовує основу, кладе підмурівки з цегли під печі різних конструкцій. Кладе печі і кухонні плити без облицювання і з облицюванням, у металевих футлярах, з блоків. Оштукатурює печі, облицьовує їх кахлем. Встановлює, зміцнює або змінює пічні прилади. Ремонтує печі, вогнища, труби з доданням нової цегли. Оновлює облицювання, переобладнує печі на газове паливо. Встановлює кухонні металеві плити.

Штукатур – перша будівельна професія, одна з основних і почесних професій на будівництві. Саме штукатур надає будівлі привабливого вигляду, підвищує міцність споруди. Сьогодні штукатур працює різними високотехно-логічними сумішами. Виконує звичайну, кольорову, декоративну штукатурку, архітектурні елементи, реставраційні роботи, які надають старим будинкам оригінальності  та виразності.

Для успішної професійної діяльності штукатур повинен знати та вміти:

– виготовлення розчину з сухих готових матеріалів і сумішей;

– накладання розчину на поверхню, що підлягає штукатурці;

– вирівнювання поверхонь;

– опорядження колон, балок, фасадів,

Висококваліфікований штукатур за своїм рівнем майстерності наближається до художника. Результати роботи штукатура завжди на видноті, тому кажуть, що його робота є візитною карткою всіх будівельників, які споруджували будівлю.

У нашому ліцеї створені усі умови для досконалого оволодіння цією професією.

 

Код ДК

5122. 7412

Термін навчання

1 рік

Форма навчання

Денна

Кухар. Кондитер

Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Кухар – це в першу чергу творець. Творець  прекрасного, смачного, привабливого.

На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Багато кому здається, що професія – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай — чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кухарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально.  Від нашої роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров’я практично всіх  людей.

Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє  особливою рухливістю рук і пальців.  На стіл страву кухар  подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.

Кондитер — це фахівець з приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній заклинатель тіста й володар кремів. Професіонал, що вміє створювати гастрономічні шедеври, перед якими не встоїть жоден ласун.

Робота кондитера — творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися.

Щоб стати затребуваним кондитером, потрібно:

  • мати справжню пристрасть до приготування, захоплюватися кулінарією;
  • хороша пам’ять — адже часто рецепти народжуються в пориві натхнення, і потім можуть виникнути складнощі з їх повторенням;
  • аналітичні здібності: хороший кондитер — хороший аналітик, створюючи нові десерти, він повинен розуміти й те, наскільки успішними вони виявляться серед споживачів, і те, наскільки великою або низькою буде їхня собівартість або вигода від продажу, і те, які поєднання інгредієнтів будуть виграшними, а які — ні;
  • гарна фізична форма і витривалість — адже робота кондитера передбачає тривалі зміни, які фахівець проводить в основному стоячи і далеко не завжди в зручному положенні.

Це саме та професія, яка буде затребуваною на ринку праці.

Код ДК

7241. 8331

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії “А1”, “А2”, “В1”)

Сьогодні професія електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування – одна з провідних на промислових підприємствах, у будівельних організаціях та організаціях комунального господарства. Разом з тим вона застосовується практично в усіх галузях господарства і потреба у електромонтерах постійна.
У сучасних умовах для висококваліфікованих спеціалістів є шанс відкрити власну справу, пропонуючи населенню послуги щодо обслуговування та ремонту електрообладнання та інструментів здебільш побутового характеру: встановлення та ремонт побутової електротехніки, електроосвітлювального устаткування, прокладання та заземлення електропроводів, кабелів, обслуговування діючої техніки, встановлення та підключення до мережі лічильників, світильників тощо.
Але професія ця, як і раніше залишається небезпечною і стресовою, особливо для молодих електромонтерів.

     Електромонтер повинен знати:

  • основи електротехніки,
  • пристрій, принцип дії і призначення електрообладнання промислових установок,
  • види опор повітряних ліній, способи прокладки кабелів,
  • принцип дії і правила застосування приладів,
  • технологію слюсарних і електромонтажних робіт,
  • правила читання робочих креслень та електротехнічних схем.

Як кажуть в народі, трактористи – це «конструктори хлібного колоса». Їх професія дуже важлива в сільському господарстві. Трактористи-машиністи не просто виконують якусь одну роботу. За допомогою трактора вони сіють, вносять добрива у ґрунт, жнуть, викачують воду, корчують дерева, обслуговують ферми, транспортують врожай…

В сучасних умовах характер роботи тракториста-машиніста дедалі більше наближається до характеру праці техніка і агронома. Звичайно, тракторист-машиніст повинен досконало знати сільськогосподарську техніку, але майстром своєї справи він стає лише тоді, коли ставиться до предмета своєї праці і впливає на нього як агроном, озброєний технікою.

Тракторист-машиніст повинен знати:

  • правила експлуатації і технічного обслуговування тракторів, комбайнів, всіх типів сільськогосподарських машин, що агрегатуються з ними;
  • вимоги до комплектування машинно-тракторних агрегатів для виконання механізованих робіт;
  • системи технічного обслуговування та ремонту тракторів, сільськогосподарських і меліоративних машин; особливості обслуговування машин у разі застосування хімічних засобів захисту рослин;
  • правила дорожнього руху i правила перевезення вантажів; правила зберігання та способи захисту від корозії тракторів, сільськогосподарських і меліоративних машин;
  • правила охорони праці під час експлуатації та обслуговування тракторів, сільськогосподарських і меліоративних машин;
  • особливості росту та розвитку різних сільськогосподарських культур, обробітку ґрунту та шляхи підвищення його родючості, властивості і методи застосування добрив.

Ця професія  “Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії “А1”, “А2”, “В1″)” приваблює тим, що під час навчання Ви отримуєте знання та навички з декількох професій, а це розширює Ваші можливості на ринку праці.

Код ДК

6141. 5169

Термін навчання

1 рік

Форма навчання

Денна

Лісник. Єгер

Ми навіть не уявляємо життя без лісів, парків, скверів, лісопосадок, та не завжди здогадуємось чия це кропітка праця.

Професія лісника – одна з найдавніших. У нашій країні її вік визначається декількома століттями. Роботу лісника умовно можна поділити на два напрямки. Перший – це охорона лісу, його захист від хвороб та шкідників. До другого напрямку входять лісогосподарські роботи з посіву і посадки лісу, догляд за ним, прокладання лісових доріг, осушення території, заготівля і перероблення лісової продукції тощо.

Професія лісника вимагає особливих знань, навичок та якостей. Лісник повинен знати: технологію лісовирощування, основи лісової патології і протипожежної профілактики, засоби і способи боротьби з лісовими пожежами, біологію шкідників і хвороб лісу, правила рубок та відпуску лісу. Лісник заздалегідь визначає, на якій ділянці, у суху жарку пору року, ймовірніше за все може виникнути лісова пожежа і вживає всіх заходів, щоб запобігти цьому.

Єгер – це людина, яка відповідає за тварин і птахів на ввіреній йому території. Він знає все про своїх підопічних – про їх пересування, здоров’я, розмноженні, звичках і вразливих місцях. Його завдання – забезпечити баланс екосистеми, що дозволяє зберегти всіх тварин і птахів, не допустити їх зникнення або надлишку. Для цього єгер використовує всі йому доступні засоби.

Професія єгер включає в себе і інші обов’язки, він забезпечує і безпеку людей, а також повинен усунути будь-які загрози для їхнього життя. Адже в угіддя єгеря приїжджають гості і професійні мисливці, які мають ліцензію на полювання. Єгер повинен буде організувати для них полювання і нічліг. Таким чином, можна викорінити злісне браконьєрство, боротьба з цим явищем входить в коло обов’язків єгеря.

Повинен знати:

  • правила полювання в краї;
  • положення про егерьском обході, заказнику, мисливське господарство, виробничій ділянці;
  • інструкції, накази, розпорядження та інші керівні матеріали з ведення мисливського господарства в районі та краї;
  • кордони егерьского обходу, заказника, мисливського господарства, виробничої дільниці;
  • місця проживання і концентрації мисливських тварин;
  • місця посіву і посадки кормових і захисних рослин;
  • розташування біотехнічних споруд;
  • способи обліку і добування диких тварин;
  • правила техніки безпеки при проведенні полювання, проведення індивідуальних і колективних полювань;
  • порядок проведення біотехнічних та відтворювальних заходів;
  • способи боротьби з шкідливими тваринами.

Повинен уміти:

  • здійснювати облік і видобуток диких тварин;
  • натаскувати мисливських собак;
  • вести документацію, складати протоколи;

 

Код ДК

6141. 5169. 6113

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Лісник. Єгер. Озеленювач

Ми навіть не уявляємо життя без лісів, парків, скверів, лісопосадок, та не завжди здогадуємось чия це кропітка праця.

Професія лісника – одна з найдавніших. У нашій країні її вік визначається декількома століттями. Роботу лісника умовно можна поділити на два напрямки. Перший – це охорона лісу, його захист від хвороб та шкідників. До другого напрямку входять лісогосподарські роботи з посіву і посадки лісу, догляд за ним, прокладання лісових доріг, осушення території, заготівля і перероблення лісової продукції тощо.

Професія лісника вимагає особливих знань, навичок та якостей. Лісник повинен знати: технологію лісовирощування, основи лісової патології і протипожежної профілактики, засоби і способи боротьби з лісовими пожежами, біологію шкідників і хвороб лісу, правила рубок та відпуску лісу. Лісник заздалегідь визначає, на якій ділянці, у суху жарку пору року, ймовірніше за все може виникнути лісова пожежа і вживає всіх заходів, щоб запобігти цьому.

Єгер – це людина, яка відповідає за тварин і птахів на ввіреній йому території. Він знає все про своїх підопічних – про їх пересування, здоров’я, розмноженні, звичках і вразливих місцях. Його завдання – забезпечити баланс екосистеми, що дозволяє зберегти всіх тварин і птахів, не допустити їх зникнення або надлишку. Для цього єгер використовує всі йому доступні засоби.

Професія єгер включає в себе і інші обов’язки, він забезпечує і безпеку людей, а також повинен усунути будь-які загрози для їхнього життя. Адже в угіддя єгеря приїжджають гості і професійні мисливці, які мають ліцензію на полювання. Єгер повинен буде організувати для них полювання і нічліг. Таким чином, можна викорінити злісне браконьєрство, боротьба з цим явищем входить в коло обов’язків єгеря.

Повинен знати:

  • правила полювання в краї;
  • положення про егерьском обході, заказнику, мисливське господарство, виробничій ділянці;
  • інструкції, накази, розпорядження та інші керівні матеріали з ведення мисливського господарства в районі та краї;
  • кордони егерьского обходу, заказника, мисливського господарства, виробничої дільниці;
  • місця проживання і концентрації мисливських тварин;
  • місця посіву і посадки кормових і захисних рослин;
  • розташування біотехнічних споруд;
  • способи обліку і добування диких тварин;
  • правила техніки безпеки при проведенні полювання, проведення індивідуальних і колективних полювань;
  • порядок проведення біотехнічних та відтворювальних заходів;
  • способи боротьби з шкідливими тваринами.

Повинен уміти:

  • здійснювати облік і видобуток диких тварин;
  • натаскувати мисливських собак;
  • вести документацію, складати протоколи.

Озеленювач – це людина, яка займається озелененням та створює красу навкруги. Вони роблять наше місто красивішим, заквітчаним, зеленішим. Від їхніх умінь та працьовитих рук залежить чи будуть клумби, газони, кущі та дерева доглянутими.

Предметом праці озеленювача є безпосередньо рослина, чи то квітка, чи кущ, чі дерево. Озеленювач ділить кущі, висаджує розсаду квітів, дерева, поливає, розпушує грунт, зполює бур’яни, доглядає за рослинами і за допомогою нових світових технологій культури збільшує кількість вирощених квітів та асортимент квітково-декоративних рослин взагалі.

Перша умова роботи в цій сфері рослинництва – любов до усього живого, створеного природою, друге – терпіння й наполегливість. Ця професія розвиває ряд позитивних якостей людини, таких як піклування, спостережливість, акуратність, старанність та необмежену творчість професії.

 Характер роботи: 
– готує грунт, посадковий матеріал, добрива;
– проводить облаштування клумб, рабаток, партерів і бордюрів, посів ґрунтових трав на горизонтальних поверхнях;
– здійснює догляд за зеленими насадженнями за допомогою простих інструментів і пристосувань;
– виконує роботи із застосуванням машин і механізмів;
– відбирає сіменники однолітніх квіткових рослин, вирощує саджанці відводками від маточних кущів;
– виконує особливо складні роботи, пов’язані з вирощуванням рослин на гідропоніку вегетативним їх розмноженням;
– доглядає за рослинами в міських умовах із застосуванням засобів малої механізації.
  Необхідні знання:
– правила і способи виконання земляних робіт;
– найпростіші способи догляду за рослинами;
– основні агротехнічні правила сівби і садіння квіткових і деревно-чагарникових рослин;
– асортимент посадкового матеріалу;
– правила експлуатації машин, механізмів, які застосовуються під час підготовки ґрунту, садіння та догляду за зеленими насадженнями;
– правила проведення запилювання і обприскування зелених насаджень;
– організація та безпечне ведення робіт під час механічного звалювання, розпилювання та корчування дерев у міських умовах, правила загострювання і правки ручних інструментів;
– способи приготування земляних сумішей;
– способи викопування дерев та кущів з оголеною кореневою системою;
– способи планування «на око» площ, грядок, доріжок.

Кухар. Кондитер на базі 9 класів

Код ДК

5122. 7412

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Кухар. Кондитер

Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Кухар – це в першу чергу творець. Творець  прекрасного, смачного, привабливого.

На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Багато кому здається, що професія – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай — чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кухарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально.  Від нашої роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров’я практично всіх  людей.

Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє  особливою рухливістю рук і пальців.  На стіл страву кухар  подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.

Професію кондитера часто порівнюють з працею художника. І це дійсно так, це вміння творчо поєднувати смак, запах і форму. Він готує кондитерські вироби, креми, начинки, помадки, цукерки, рулети, печиво вищого ґатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Всі вони гарно оздоблені і, звичайно, смачні та поживні.

Професія кондитера – широка та змістовна, праця кропітка і важка, яка потребує багато зусиль, напруження, натхнення,  творчого пошуку.

Кондитер повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних тортів і тістечок;
  • технологію приготування різних видів тіста (пісочного, бісквітного, заварного, слойоного);
  • засоби і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка;
  • засоби і техніку складання малюнка;
  • види сировини, які використовується для виготовлення кондитерських виробів;
  • оформлення виробів кремом, марципановою масою, шоколадом, фруктами і горіхами;
  • асортимент виробів, рецептури і режими їхнього готування, види сировини і засоби її переробки, засоби обробки кондитерських виробів;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Це саме та професія, яка буде затребуваною на ринку праці.

Правила прийому Документи до вступу

Муляр. Пічник. Штукатур на базі 9 класів

Код ДК

7122. 7133

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Муляр. Пічник. Штукатур

Праця будівельника – вічна. Без неї не обходилось жодне суспільство впродовж усієї історії людства. Саме від цих спеціалістів нині залежить чи ставатимуть наші міста та села привабливішими.

Муляр – це робітник, що бере участь у зведенні і ремонті житлових будинків, мостів, промислових і інших споруджень із природних і штучних будівельних матеріалів. Муляр робить кладку несучих стін, фундаменту арок, зводів, колон, бере участь в установці віконних і дверних коробок, робить конопатку і заливання швів у збірних залізобетонних конструкціях.

Муляр повинен знати:

  • гідроізоляційні матеріали, що застосовують для ізоляції фундаментів та стін;
  •  прості системи кладки і перев’язки швів;
  • правила роботи ручним та електричним інструментом;
  •  вимоги до якості цегляної кладки та збірних залізобетонних конструкцій, що монтуються;
  • правила техніки безпеки;
  • прийоми передачі сигналів, команд крановику;
  • основні властивості природних і штучних будівельних матеріалів і розчинів;
  • технологію зведення і монтажу частин будинку;
  • призначення, пристрій, правила експлуатації інвентарю, інструментів, пристосувань, використовуваних при виконанні робіт із кладки і ремонту кам’яних конструкцій будинків і споруджень.

Пічник – це робітник який на об’єктах будівельних і ремонтних організацій кладе печі, труби, вогнища різного призначення. Він готує розчини з глини, облаштовує основу, кладе підмурівки з цегли під печі різних конструкцій. Кладе печі і кухонні плити без облицювання і з облицюванням, у металевих футлярах, з блоків. Оштукатурює печі, облицьовує їх кахлем. Встановлює, зміцнює або змінює пічні прилади. Ремонтує печі, вогнища, труби з доданням нової цегли. Оновлює облицювання, переобладнує печі на газове паливо. Встановлює кухонні металеві плити.

Штукатур – перша будівельна професія, одна з основних і почесних професій на будівництві. Саме штукатур надає будівлі привабливого вигляду, підвищує міцність споруди. Сьогодні штукатур працює різними високотехно-логічними сумішами. Виконує звичайну, кольорову, декоративну штукатурку, архітектурні елементи, реставраційні роботи, які надають старим будинкам оригінальності  та виразності.

Для успішної професійної діяльності штукатур повинен знати та вміти:

– виготовлення розчину з сухих готових матеріалів і сумішей;

– накладання розчину на поверхню, що підлягає штукатурці;

– вирівнювання поверхонь;

– опорядження колон, балок, фасадів,

Висококваліфікований штукатур за своїм рівнем майстерності наближається до художника. Результати роботи штукатура завжди на видноті, тому кажуть, що його робота є візитною карткою всіх будівельників, які споруджували будівлю.

У нашому ліцеї створені усі умови для досконалого оволодіння цією професією.

 

Правила прийому Документи до вступу

Кухар. Кондитер на базі 11 класів

Код ДК

5122. 7412

Термін навчання

1 рік

Форма навчання

Денна

Кухар. Кондитер

Професія кухаря — дуже творча та цікава для тих, хто любить частувати інших смачними стравами та вигадувати нові мікси і смаки.

Кухар – це в першу чергу творець. Творець  прекрасного, смачного, привабливого.

На перший погляд нічого мудрованого в кулінарній професії немає. Багато кому здається, що професія – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай — чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше вивчаємо технологію, придивляємося на практиці до роботи кухарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально.  Від нашої роботи залежить праця, відпочинок, навчання, здоров’я практично всіх  людей.

Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє  особливою рухливістю рук і пальців.  На стіл страву кухар  подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.

Кондитер — це фахівець з приготування кондитерських виробів. А точніше, це справжній заклинатель тіста й володар кремів. Професіонал, що вміє створювати гастрономічні шедеври, перед якими не встоїть жоден ласун.

Робота кондитера — творча. Без витонченого смаку, почуття стилю, навичок художника і творця тут не обійтися.

Щоб стати затребуваним кондитером, потрібно:

  • мати справжню пристрасть до приготування, захоплюватися кулінарією;
  • хороша пам’ять — адже часто рецепти народжуються в пориві натхнення, і потім можуть виникнути складнощі з їх повторенням;
  • аналітичні здібності: хороший кондитер — хороший аналітик, створюючи нові десерти, він повинен розуміти й те, наскільки успішними вони виявляться серед споживачів, і те, наскільки великою або низькою буде їхня собівартість або вигода від продажу, і те, які поєднання інгредієнтів будуть виграшними, а які — ні;
  • гарна фізична форма і витривалість — адже робота кондитера передбачає тривалі зміни, які фахівець проводить в основному стоячи і далеко не завжди в зручному положенні.

Це саме та професія, яка буде затребуваною на ринку праці.

Правила прийому Документи до вступу

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії “А1”, “А2”, “В1”) на базі 9 класів

Код ДК

7241. 8331

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії “А1”, “А2”, “В1”)

Сьогодні професія електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування – одна з провідних на промислових підприємствах, у будівельних організаціях та організаціях комунального господарства. Разом з тим вона застосовується практично в усіх галузях господарства і потреба у електромонтерах постійна.
У сучасних умовах для висококваліфікованих спеціалістів є шанс відкрити власну справу, пропонуючи населенню послуги щодо обслуговування та ремонту електрообладнання та інструментів здебільш побутового характеру: встановлення та ремонт побутової електротехніки, електроосвітлювального устаткування, прокладання та заземлення електропроводів, кабелів, обслуговування діючої техніки, встановлення та підключення до мережі лічильників, світильників тощо.
Але професія ця, як і раніше залишається небезпечною і стресовою, особливо для молодих електромонтерів.

     Електромонтер повинен знати:

  • основи електротехніки,
  • пристрій, принцип дії і призначення електрообладнання промислових установок,
  • види опор повітряних ліній, способи прокладки кабелів,
  • принцип дії і правила застосування приладів,
  • технологію слюсарних і електромонтажних робіт,
  • правила читання робочих креслень та електротехнічних схем.

Як кажуть в народі, трактористи – це «конструктори хлібного колоса». Їх професія дуже важлива в сільському господарстві. Трактористи-машиністи не просто виконують якусь одну роботу. За допомогою трактора вони сіють, вносять добрива у ґрунт, жнуть, викачують воду, корчують дерева, обслуговують ферми, транспортують врожай…

В сучасних умовах характер роботи тракториста-машиніста дедалі більше наближається до характеру праці техніка і агронома. Звичайно, тракторист-машиніст повинен досконало знати сільськогосподарську техніку, але майстром своєї справи він стає лише тоді, коли ставиться до предмета своєї праці і впливає на нього як агроном, озброєний технікою.

Тракторист-машиніст повинен знати:

  • правила експлуатації і технічного обслуговування тракторів, комбайнів, всіх типів сільськогосподарських машин, що агрегатуються з ними;
  • вимоги до комплектування машинно-тракторних агрегатів для виконання механізованих робіт;
  • системи технічного обслуговування та ремонту тракторів, сільськогосподарських і меліоративних машин; особливості обслуговування машин у разі застосування хімічних засобів захисту рослин;
  • правила дорожнього руху i правила перевезення вантажів; правила зберігання та способи захисту від корозії тракторів, сільськогосподарських і меліоративних машин;
  • правила охорони праці під час експлуатації та обслуговування тракторів, сільськогосподарських і меліоративних машин;
  • особливості росту та розвитку різних сільськогосподарських культур, обробітку ґрунту та шляхи підвищення його родючості, властивості і методи застосування добрив.

Ця професія  “Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Тракторист-машиніст с/г виробництва (категорії “А1”, “А2”, “В1″)” приваблює тим, що під час навчання Ви отримуєте знання та навички з декількох професій, а це розширює Ваші можливості на ринку праці.

Правила прийому Документи до вступу

Лісник. Єгер на базі 11 класів

Код ДК

6141. 5169

Термін навчання

1 рік

Форма навчання

Денна

Лісник. Єгер

Ми навіть не уявляємо життя без лісів, парків, скверів, лісопосадок, та не завжди здогадуємось чия це кропітка праця.

Професія лісника – одна з найдавніших. У нашій країні її вік визначається декількома століттями. Роботу лісника умовно можна поділити на два напрямки. Перший – це охорона лісу, його захист від хвороб та шкідників. До другого напрямку входять лісогосподарські роботи з посіву і посадки лісу, догляд за ним, прокладання лісових доріг, осушення території, заготівля і перероблення лісової продукції тощо.

Професія лісника вимагає особливих знань, навичок та якостей. Лісник повинен знати: технологію лісовирощування, основи лісової патології і протипожежної профілактики, засоби і способи боротьби з лісовими пожежами, біологію шкідників і хвороб лісу, правила рубок та відпуску лісу. Лісник заздалегідь визначає, на якій ділянці, у суху жарку пору року, ймовірніше за все може виникнути лісова пожежа і вживає всіх заходів, щоб запобігти цьому.

Єгер – це людина, яка відповідає за тварин і птахів на ввіреній йому території. Він знає все про своїх підопічних – про їх пересування, здоров’я, розмноженні, звичках і вразливих місцях. Його завдання – забезпечити баланс екосистеми, що дозволяє зберегти всіх тварин і птахів, не допустити їх зникнення або надлишку. Для цього єгер використовує всі йому доступні засоби.

Професія єгер включає в себе і інші обов’язки, він забезпечує і безпеку людей, а також повинен усунути будь-які загрози для їхнього життя. Адже в угіддя єгеря приїжджають гості і професійні мисливці, які мають ліцензію на полювання. Єгер повинен буде організувати для них полювання і нічліг. Таким чином, можна викорінити злісне браконьєрство, боротьба з цим явищем входить в коло обов’язків єгеря.

Повинен знати:

  • правила полювання в краї;
  • положення про егерьском обході, заказнику, мисливське господарство, виробничій ділянці;
  • інструкції, накази, розпорядження та інші керівні матеріали з ведення мисливського господарства в районі та краї;
  • кордони егерьского обходу, заказника, мисливського господарства, виробничої дільниці;
  • місця проживання і концентрації мисливських тварин;
  • місця посіву і посадки кормових і захисних рослин;
  • розташування біотехнічних споруд;
  • способи обліку і добування диких тварин;
  • правила техніки безпеки при проведенні полювання, проведення індивідуальних і колективних полювань;
  • порядок проведення біотехнічних та відтворювальних заходів;
  • способи боротьби з шкідливими тваринами.

Повинен уміти:

  • здійснювати облік і видобуток диких тварин;
  • натаскувати мисливських собак;
  • вести документацію, складати протоколи;

 

Правила прийому Документи до вступу

Лісник. Єгер. Озеленювач на базі 9 класів

Код ДК

6141. 5169. 6113

Термін навчання

3 роки

Форма навчання

Денна

Лісник. Єгер. Озеленювач

Ми навіть не уявляємо життя без лісів, парків, скверів, лісопосадок, та не завжди здогадуємось чия це кропітка праця.

Професія лісника – одна з найдавніших. У нашій країні її вік визначається декількома століттями. Роботу лісника умовно можна поділити на два напрямки. Перший – це охорона лісу, його захист від хвороб та шкідників. До другого напрямку входять лісогосподарські роботи з посіву і посадки лісу, догляд за ним, прокладання лісових доріг, осушення території, заготівля і перероблення лісової продукції тощо.

Професія лісника вимагає особливих знань, навичок та якостей. Лісник повинен знати: технологію лісовирощування, основи лісової патології і протипожежної профілактики, засоби і способи боротьби з лісовими пожежами, біологію шкідників і хвороб лісу, правила рубок та відпуску лісу. Лісник заздалегідь визначає, на якій ділянці, у суху жарку пору року, ймовірніше за все може виникнути лісова пожежа і вживає всіх заходів, щоб запобігти цьому.

Єгер – це людина, яка відповідає за тварин і птахів на ввіреній йому території. Він знає все про своїх підопічних – про їх пересування, здоров’я, розмноженні, звичках і вразливих місцях. Його завдання – забезпечити баланс екосистеми, що дозволяє зберегти всіх тварин і птахів, не допустити їх зникнення або надлишку. Для цього єгер використовує всі йому доступні засоби.

Професія єгер включає в себе і інші обов’язки, він забезпечує і безпеку людей, а також повинен усунути будь-які загрози для їхнього життя. Адже в угіддя єгеря приїжджають гості і професійні мисливці, які мають ліцензію на полювання. Єгер повинен буде організувати для них полювання і нічліг. Таким чином, можна викорінити злісне браконьєрство, боротьба з цим явищем входить в коло обов’язків єгеря.

Повинен знати:

  • правила полювання в краї;
  • положення про егерьском обході, заказнику, мисливське господарство, виробничій ділянці;
  • інструкції, накази, розпорядження та інші керівні матеріали з ведення мисливського господарства в районі та краї;
  • кордони егерьского обходу, заказника, мисливського господарства, виробничої дільниці;
  • місця проживання і концентрації мисливських тварин;
  • місця посіву і посадки кормових і захисних рослин;
  • розташування біотехнічних споруд;
  • способи обліку і добування диких тварин;
  • правила техніки безпеки при проведенні полювання, проведення індивідуальних і колективних полювань;
  • порядок проведення біотехнічних та відтворювальних заходів;
  • способи боротьби з шкідливими тваринами.

Повинен уміти:

  • здійснювати облік і видобуток диких тварин;
  • натаскувати мисливських собак;
  • вести документацію, складати протоколи.

Озеленювач – це людина, яка займається озелененням та створює красу навкруги. Вони роблять наше місто красивішим, заквітчаним, зеленішим. Від їхніх умінь та працьовитих рук залежить чи будуть клумби, газони, кущі та дерева доглянутими.

Предметом праці озеленювача є безпосередньо рослина, чи то квітка, чи кущ, чі дерево. Озеленювач ділить кущі, висаджує розсаду квітів, дерева, поливає, розпушує грунт, зполює бур’яни, доглядає за рослинами і за допомогою нових світових технологій культури збільшує кількість вирощених квітів та асортимент квітково-декоративних рослин взагалі.

Перша умова роботи в цій сфері рослинництва – любов до усього живого, створеного природою, друге – терпіння й наполегливість. Ця професія розвиває ряд позитивних якостей людини, таких як піклування, спостережливість, акуратність, старанність та необмежену творчість професії.

 Характер роботи: 
– готує грунт, посадковий матеріал, добрива;
– проводить облаштування клумб, рабаток, партерів і бордюрів, посів ґрунтових трав на горизонтальних поверхнях;
– здійснює догляд за зеленими насадженнями за допомогою простих інструментів і пристосувань;
– виконує роботи із застосуванням машин і механізмів;
– відбирає сіменники однолітніх квіткових рослин, вирощує саджанці відводками від маточних кущів;
– виконує особливо складні роботи, пов’язані з вирощуванням рослин на гідропоніку вегетативним їх розмноженням;
– доглядає за рослинами в міських умовах із застосуванням засобів малої механізації.
  Необхідні знання:
– правила і способи виконання земляних робіт;
– найпростіші способи догляду за рослинами;
– основні агротехнічні правила сівби і садіння квіткових і деревно-чагарникових рослин;
– асортимент посадкового матеріалу;
– правила експлуатації машин, механізмів, які застосовуються під час підготовки ґрунту, садіння та догляду за зеленими насадженнями;
– правила проведення запилювання і обприскування зелених насаджень;
– організація та безпечне ведення робіт під час механічного звалювання, розпилювання та корчування дерев у міських умовах, правила загострювання і правки ручних інструментів;
– способи приготування земляних сумішей;
– способи викопування дерев та кущів з оголеною кореневою системою;
– способи планування «на око» площ, грядок, доріжок.

Правила прийому Документи до вступу